Ćuski – Torač – OPG Danilo I Stanka Ivković – Uljara (u sezoni branja I prerade maslina)

Dolazak na parkiralište u Ćunskom. Posjet starom mlinu za masline TORAČ koji je sagrađen oko 1897. godine . Osnivatelji I graditeljii mlina , njih 53 osnovalii su udrugu ARMONIA, u kojoj su vlasnici dijelili dobit razmjerno broju dionica. U mlinu će se prikazati način obrade maslina koji se je upravo u Ćunskom sačuvan do današnjih dana. Ručno tiješnjenje maslina, mljevenje I slaganje u Športe, te konačno sabiranje zlatnog ulja.
DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA I KRATKA ZAKUSKA PO DOGOVORU /SLANI INĆUN, PRŠUT SIR I SL. DOMAĆI KRUH/
Odlazak na maslinik OPG-a Danilo I Stanka Ivković koji se bave uzgojem I preradom maslina u vlastitoj uljari. Maslinik se nalazi na predjelu Vela Tizna u pravcu rta Kurila, na cca 2 hektara, što mladih , što autohtonih kultivara. Uzgoj maslina se vrši modernim agrotehničkim mjerama. Sa ponosom ističemo dobivene zlatne plakete u kategoriji autohtone domače sorte Starovjerka .
Program u masliniku:
Pić
e dobrodošlice, razgledavanje maslinika , predavanje o povjesti i uzgoju maslina, sadnja, demonstracija rezidbe, tehnika branja, skladištenje i odnošenje u uljaru.
Degustacija maslinovog ulja sa Cresa, Malog i Velog Lošinja. Kušanje namaza od maslina i sira na domač
em kruhu, maneštra sa kobasicom i domaćim bobom, pašta fažol ili gulaš, kolač od rogača ili kolač od maslina, čaša vina ili soka.
U SLUĆAJU LOšEG VREMENA RUČAK U RESTORANU EKI NA BAZI MASLINOVOG ULJA.
U SEZONI BRANJA I PRERADE MASLINA ODLAZAK AUTOBUSOM U ULJARU U NEREZINAMA SA PREZENTACIJOM SUVREMENE PRERADE MASLINA I DOBIVANJA MASLINOVOG ULJA CENTRIFUGIRANJEM BEZ POTREBE ZA DALJNJOM SEPARACIJOM. tAKAV SUSTAV DOBIVANJA ULJA DIREKTNO OD PLODA MASLINA ISKLJUČIVO MEHANIČKIM POSTUPCIMA DOPRINOSI KVALITETI ULJA.
OSVJEŽENJE UZ PIĆE DOBRODOŠLICE, PRIJEM , VAGANJE, ČIŠĆENJE , ČEKIČANJE , CENTRIFUGIRANJE I SABIRANJE ULJA. DEGUSTACIJA SVJEŽEG MASLINOVOG ULJA.
POVRATAK