ROVENSKA – JAVORNA – KRIŠKA – KAMENICA – SV. ANA

Dolazak na parkiralište Veli Lošinj.
Šetnja ulièicama cca 15 min. do Rovenske. Uz more do uvale Javorna (cca 30 min.) pa do uvale Kriška (cca 30 min) i cca 20 min. do malsinika Kamenica, gdje se nalaze obnovljeni maslinici obitelji Gadža - Lettich, Budiniæ Ivana te ostalih veloselskih maslinara. Na predjelu Kamenica ima oko 2000 maslina što veæ u rodu, što u obnovi.
Program u masliniku traje po potrebi cca 1-2 sata. Povratak sa Kamenice prema crkvici Sv.Nikole u narodu zvane Sv. Ana koja datira iz 11. stoljeæe i najstarija je crkva Velog Lošinja. Oko ove crkvice 1280. godine formirano je prvotno naselje na otoku Lošinju. Do parkirališta još cca 15. minuta.

Program u masliniku:
Piće dobrodošlice, razgledavanje maslinika, predavanje o povjesti i uzgoju maslina, sadnja, demonstracija rezidbe, tehnika branja, skladištenje i odnošenje u uljaru.
Degustacija maslinovog ulja sa Cresa, Malog i Velog lošinja. Kušanje namaza od maslina i sira na domaæem kruhu, maneštra sa kobasicom i domačim bobom, pašta fažol ili gulaš, kolač od rogača ili kolač od maslina, čaša vina ili soka.
Povratak prema parkiralištu.